Köpa bostad

Nu ska vi på bostadslåna.se visa dig hur du går till väga när du ska köpa bostad och ta ett bostadslån.

Så köper du en bostad

Så här bör du gå tillväga när du ska köpa din första bostad.

  • Fixa ett lånelöfte. Det första du bör göra är att vända dig till den bank du vill ta ett bostadslån hos och ansöka om ett lånelöfte. Lånelöftet kan du sedan visa upp för säljaren så att denne vet att du har råd att köpa bostaden.
  • Leta upp en prisvärd bostad. Du kan kolla efter en ny bostad på blocket, olika bostadssajter eller vända dig direkt till en mäklare. Välj ut ett antal bostäder som du tycker passar dina behov.
  • Gå på visningar. Gå inte bara på en visning utan gå på flera. Du ska absolut inte förhasta dig och nappa på första bästa bostad.
  • Budgivning. Om flera personer är intresserade av den bostad du vill ha brukar det bli budgivning och den som erbjuder det högsta priset får köpa bostaden. Det finns risk för att du dras med i budgivningen och plötsligt erbjuder mer än vad du hade tänkt dig från början om du verkligen gillar bostaden. Gör inte det. Om priset blir för högt är det bättre att leta efter en annan bostad.
  • Kontrakt. När du har fått ett löfte om att köpa en ny bostad är det dags att skriva ett kontrakt och betala en handpenning som är på 15 % av bostadens värde. Resterande 85 % täcks av det bolån du har fått löfte om, banken går alltså in med resten.