Krav för bostadslån

Nu ska vi på bostadslåna.se titta på vilka krav ett bostadslån har.

Ålder

Det räcker att du är myndig när du ska ta ett bostadslån om din betalningsförmåga räcker till.

Inkomst

De flesta långivare tittar på din betalningsförmåga och har därför inga krav på någon minimuminkomst, men normalt måste du tjäna minst 200 000 kr/år för att klara av att betala tillbaka på ett bostadslån. Det beror såklart på hur dyr bostaden är och hur stora skulder du har sedan tidigare. Om du inte tjänar tillräckligt mycket och ni är två personer som ska flytta in i bostaden kan den andra personen vara medsökande, vilket ökar era chanser att få ett bostadslån.

Anställning

Tvärtemot vad många tror behöver man inte alltid ha en fast anställning för att kunna få ett bostadslån. De flesta banker har nämligen ingen regel som säger att du måste ha en fast anställning, ibland räcker det med att ha ett vikariat, en projektanställning eller ett frilansjobb. De flesta långivare gör en individuell bedömning innan de fattar ett beslut och det är många faktorer som spelar in. Unga sökande som inte har en fast anställning kan ofta använda sina föräldrar som medsökande.

Skulder hos kronofogden och betalningsanmärkningar

De flesta långivare tillåter inte att du har betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden, men det finns undantag. De långivare som accepterar skulder hos kronofogden brukar emellertid vilja att du flyttar över din skuld till dem i samband med bostadslånet.

Amorteringskrav

Allt fler långivare kräver att du amorterar på ditt bostadslån om du tar ett bostadslån som överstiger 75 % av bostadens värde, men inte alla.