Tips vid bostadslån

Du bör aldrig förhasta dig när du ska ta ett bostadslån för då kan du ångra dig längre fram. Nu ska vi på bostadslåna.se ge dig några tips på vad du bör tänka på innan du tar ett bostadslån.

Bestäm dig för hur du ska amortera

Först och främst måste du kalkylera på om du har råd att amortera överhuvudtaget, om du inte har råd bör du naturligtvis ta ett amorteringsfritt bostadslån. Vi på bostadslåna.se rekommenderar emellertid att du amorterar om du kan göra det för annars kommer dina ränteutgifter inte att sjunka. Välj hellre ett annuitetslån eller en rak amortering än ett amorteringsfritt bostadslån. Du måste även fundera på hur många år du vill lägga upp ditt bostadslån på, det har ju också stor betydelse för hur mycket du får betala i månaden.

Välj bolåneränta

Om du kan amortera och har små marginaler bör du antingen välja en rak amortering med bunden bolåneränta eller ett annuitetslån med rörlig ränta, men om du har fina marginaler är en rak amortering med en rörlig bolåneränta normalt det bästa allternativet. Det är nämligen så att en rörlig bolåneränta brukar ge lägre räntekostnader i längden. Du kan läsa mer om det här under bunden eller rörlig bolåneränta.

Jämför bostadslån

När du har bestämt dig för vilken bolåneränta du ska ha bör du jämföra bolåneräntor så att du inte betalar för mycket för ditt bostadslån. Du bör även se om långivaren erbjuder amorteringsfria bostadslån om du är ute efter det, det är inte alla långivare som gör det, och ta reda på hur många år just du får lägga upp ett bostadslån på.

Pruta på bolåneräntan!

Försök att ställa olika långivare mot varandra. Om du hittar ett riktigt bra bostadslån men som har en något högre bolåneränta än ett annat bostadslån bör du påpeka det för den långivare du vill låna hos. Det är mycket möjligt att långivaren då matchar den lägre bolåneräntan för att de inte vill förlora dig som kund eftersom ett bostadslån är ett stort lån.